Liber la migraţie! ACL contestă Ordonanţa Guvernului care dă frâu liber aleşilor locali să-şi schimbe partidul

Aleşii locali vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a se înscrie într-un alt partid decât cel pe listele căruia au candidat, fără să-şi piardă mandatul, prevede Ordonaţa de Urgenţă care dă liber la migraţie, şi care a fost adoptată joi de Guvern. Astfel, primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, dar şi supleanţii vor avea la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără să-şi piardă funcţia. Cum era de aşteptat, reacţiile din partea liderilor opoziţiei nu au întârziat să apară, în condiţiile în care, după toate probabilităţile, Ordonanţa va produce pagube importante în rândul aleşilor locali ai Alianţei Creştin Liberale (ACL).

Ponta s-a „sucit”
Radu Căpâlnaşiu, copreşedintele ACL Sălaj, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, prin care să fie legiferată migraţia politică a aleşilor locali, reprezintă un atac la esenţa autonomiei locale, la sistemul politic şi, de asemenea, la esenţa pluripartidismului în România. „ACL va solicita imediat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională. În acelaţi timp, ACL va ataca actul normativ în contencios administrativ, cu solicitarea sesizării Curţii Constituţionale şi suspendării OUG pentru perioada până la care se vor pronunţa judecătorii constituţionali. ACL va depune plângeri penale şi în cazul ordinelor de ministru care vor aloca fonduri primarilor care ar migra la alte partide”, a subliniat Radu Căpâlnaşiu. Liderul liberal a mai afirmat că este inadmisibil să oferi o derogare de la legea care interzice traseismul politic doar pentru că PMP şi Elena Udrea sau Călin Popescu Tăriceanu au nevoie de primari în campania electorală: „În 2006 a fost adoptat un cadru normativ care a interzis migraţia aleşilor locali, ceea ce a condus la o însănătoşire a mediului politic şi a admninistratiei locale. Prin adoptarea OUG, toate beneficiile legii din 2006 au fost anulate, aceasta doar pentru a servi interesele de moment ale lui Victor Ponta. Prin Ordonanţa care dă liber migraţiei aleşilor locali, PSD vrea să întoarcă România în trecut, în perioada 2000-2004, când partidul-stat, şi anume PSD, prin presiuni şi şantaj, racola primari de la partidele aflate în opoziţie. Evident, prin introducerea unei perioade de 45 de zile în care primarii să aibă liber la migraţie, PSD speră acum în avantaje similare, inclusiv prin atragerea de primari la partidele-satelit, UNPR, PC şi PLR”.
Pe de altă parte, Radu Căpîlnaşiu reaminteşte că, atunci când se afla în opoziţie, Victor Ponta, care astăzi susţine necondiţionat migraţia politică, critica însă această soluţie, astfel că a citat câteva dintre declaraţiile actualului premier, făcute în urmă cu câţiva ani: „Dacă primarul sau consilierul judeţean îşi pierde mandatul dacă trece la alt partid, la fel trebuie să se întâmple şi cu parlamentarul. Genul acesta de turişti politici trebuie să-i sancţionăm prin lege” – Victor Ponta, 14 august 2011; „Sunt convins că în plenul Camerelor vom găsi soluţia convenită pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna în viaţa publică din România migraţiei politice, care de zece ani nu face decât să producă mult rău clasei politice şi imaginii acesteia” – Victor Ponta, 30 martie 2010, la un simpozion organizat de Pro Democraţia.

„Bagă bani, bagă bani…”
La rândul său, copreşedintele ACL Sălaj, deputatul Lucian Bode, a afirmat în acelaşi cadru că românii asistă neputincioşi la un act de prostituţie politică, fără precedent în istoria democratică a României. „O mizerie bolsevică, prin care se încearcă cumpărarea la bucată a aleşilor locali care şi-au permis să nu se subordoneze partidului stat, PSD. Analizând textul OUG, respectiv Nota de fundamentare, vom observa minciunile ordinare care sunt inserate acolo. Comparaţia cu 2006 este de asemenea mincinoasă. De fapt, situaţia se prezintă exact pe dos. Prin această OUG, Ponta şi Dragnea vor să ştie exact cui alocă fonduri guvernamentale pentru a-i susţine în alegerile prezidenţiale, în vederea fraudării acestora. PSD vrea să pună stăpânire pe toată România şi să exercite puterea în mod discreţionar şi netransparent”, a mai spus copreşedintele ACL Sălaj.
Potrivit lui Lucian Bode, terenul pentru luarea cu japca a primarilor prin OUG a fost temeinic pregătit de Guvernul Ponta prin alocările discreţionare, puternic politizate, de fonduri bugetare în teritoriu. „În Sălaj, spre exemplu, din cei aproximativ 20.000.000 de lei alocaţi de Dragnea: circa 5.000.000 de lei merg la obiective aparţinând Consiliului Judeţean Sălaj (discutabile ca prioritizare). Restul de 15.000.000 de lei sunt repartizate după o matematică pe care doar PSD Sălaj şi preşedintele Consiliului Judeţean, Tiberiu Marc, o înţeleg: 1.100.000 de lei la primăriile PDL, 1.700.000 la primăriile PNL, împreună reprezentând aproximativ 18 la sută din suma totala alocată judeţului Sălaj, iar restul de 82 la sută sunt alocaţi primarilor PSD şi UDMR”, a exemplificat parlamentarul, care a adăugat că este de prisos să mai amintească faptul că administraţiile locale aparţinând PDL şi PNL, în Sălaj, reprezintă peste 50 de procente din populaţia judeţului.
Ca şi omologul său din conducerea ACL Sălaj, Lucian Bode atrage atenţia că ACL va uza de toate pârghiile legale disponibile pentru a stopa partidul lui Ponta să deţină puterea absolută, odată cu adoptarea OUG. „Aşteptăm să vedem cum vor aplica cei de la PSD aceasta OUG în Sălaj. Suntem informaţi de faptul ca anumiţi emisari ai PSD contactează aleşi locali ai PDL şi PNL. Dacă cei de la PSD Sălaj vor pune presiune pe aleşii locali, să-i forţeze, să-i şantajeze să treacă la PSD, personal ii asigur că liniştea politică în care le place să băltească de multi ani de zile va lua sfârşit. Teoria prin care ni se livrează tot timpul axiome de genul: suntem un judeţ mic, ne cunoaştem de atâţia ani unul cu celalalt, noi suntem ardeleni nu răgăţeni va lua sfârşit cât de curand!”, a ameninţat liderul ACL Sălaj.

Scapă cine poate!
Executivul a adoptat, în şedinţa extraordinară de joi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri. Termenul iniţial, prevăzut de proiectul lansat în dezbatere publică, în care aleşii puteau opta pentru un partid, era de 10 zile, însă premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că acest termen va fi de 45 de zile.
Potrivit Ordonanţei, aleşii locali care nu vor depune declaraţia de schimbare a partidului rămân membri ai partidului politic sau organizaţiei minorităţii naţionale, după caz, pe listele partidului care a făcut parte dintr-o alianţă politică sau alianţă electorală, dacă acesta continuă să existe din punct de vedere legal sau devin independenţi, dacă partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale, după caz, dacă acesta nu mai există din punct de vedere legal.

6 Thoughts to “Liber la migraţie! ACL contestă Ordonanţa Guvernului care dă frâu liber aleşilor locali să-şi schimbe partidul”

  1. Anonim

    Capilnasiu si Bode se intilnesc la azilul de batrini.
    – Ma, Capilnasiu, ce cauti tu aici? Eu auzisem ca i-ai lasat asa de multi bani lu’ fii-tu ca te-a bagat la azilul ala de lux, ce cauti aici, la azilul asta de stat?
    – Ma, Bode, am cerut sa fiu mutat aici.
    – Dar de ce? Nu era mai bine acolo?
    – Nu, ma, nu ma simteam bine de loc.
    – Dar ca s-a intimplat? Doctorii nu te tratau bine?
    – Ah, nu ma puteam plinge.
    – Atunci, asistentele nu erau suficient de atente?
    – Nu ma puteam plinge.
    – Femeile de serviciu, portarii, se purtau urit cu batrinii?
    – Nu, nu ma puteam plinge.
    – Camera ta nu era suficient de mare, de curata, nu te lasau pe afara?
    – Nu ma puteam plinge.
    – Pai, daca-ti era atit de bine acolo, de ce ai venit aici?
    – Aici ma pot plinge.

  2. Anonim

    O sa fie coleg cu Horea Uroian caci au fost preteni si amici la una mica,una mare ce mai conteaza pt. ei migratia alesilor locali asa ne-a prezentat Evenimentul Zilei.

  3. ion ion

    Vedeti ce inseamna politica?Luciane in judetul asta sant oameni ,nu pdl-isti s-au psd-isti.Care-i problema cu migratia din moment ce vor veni bani care se vor investi in Salaj spre folosul oamenilor.De ce nu a-ti dat voi bani ca nu se vede nimic in comunele cu primari PDL.S-au mergem pe varianta „a murit capra mea,moara si vecinu”.Degeaba tot vorbiti ,nu aveti nici o valoare,faceti ceva sa se vada ca de povesti s-au cam saturat chiar si jumatate din salajeni care zici ca sant PDL-isti.Lasati sa curga banii in Salaj(precum voi afirma-ti)

  4. Anonim

    Valer tu nu zici nimic dar de-ar sti PSD-de tine ai zbura si tu cu cel putin 80/km/h.caci umblii dupa primari si consilieri locali….

  5. Anonim

    Mai ioane problema este la cei care gandesc ca tine.Cand am votat ,, am votat programul unui partid, iar acuma se schimba idealurile .Guvernul este reprezentantul tuturor romanilor nu numai al psd-istilor.Apoi ii mare bai daca da bani numai in localitatile cu primari psd, pc sau aliatilor lor. Mno ce zici intelegi oarice?

  6. Gabi

    Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email: afacere17@gmail.com

Leave a Comment